Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

Domarpar från finalspelet i USM i Uppsala maj 2022

Foto: Johan Kaving

Gemensam satsning på föreningsdomare

Den här säsongen och framöver genomför Skövde HF, IFK Skövde och Elins Esplanad tillsammans en unik domarsatsning.

Syftet är att både rekrytera och behålla fler domare, men framför allt för att lyfta och stötta en mycket viktig funktion. I handboll, liksom i de flesta lagidrotter, är behovet av domare stort. Ett viktigt led i att utveckla och behålla domare är att stötta föreningsdomarna, de ungdomar som dömer de yngsta lagen i seriesystemet.

Gemensamt görs nu en stor satsning kring just denna grupp. Elins Esplanad går in och sponsrar med helt nya klädset som en del i strävan efter att rikta fokus, visa
uppskattning och stötta denna viktiga roll och insats.

- Vi måste tillsammans ta ansvar för att skapa ett schysst klimat och en bra attityd i hallen. Genom det här initiativet vill vi vara med och visa att vi stöttar domarna. De är en helt avgörande grupp inom sporten. Utan dem blir det inga matcher, säger Ulrika Danielsson marknadskoordinator på Elins Esplanad.

Sammanlagt verkar cirka 200 föreningsdomare hos föreningarna runt om i Skövde. I samband med Skadevi Minihandbollscup, som arrangerades på höstlovet, invigde domarna inviga de nya domarställen.

Under hösten har IFK Skövde utbildat inte mindre än 85 föreningsdomare. Det handlar om föreningens juniorer och killar på 15 och 16 år.

- En del i vårt ansvar som förening är att ta hand om och synliggöra ungdomars värde. I det här fallet ges vi möjligheten att lyfta våra unga föreningsdomare. Att utvecklas som domare kan bli en naturlig länk i att vara kvar inom idrotten, och föreningen, även om du inte vill eller kan fortsätta mot elit. Med det i åtanke känns det extra bra att få uppmärksamma våra ungdomar med nya domarställ, säger Krister Billström, ungdomsansvarig hos IFK Skövde handboll.

I Skövde HF engagerar man ca 80 föreningsdomare, tjejer mellan 13 och 16 år.

- Vi vill att våra spelare stannar kvar inom föreningen även om de inte kan eller vill fortsätta spela handboll. Vi vill ge valmöjligheter där domaruppdrag är en väg du kan gå. Då är det viktigt att vi stöttar och ger bra förutsättningar. Det blir en form av samhällsengagemang, säger Anki Wiik, Skövde HF.

Vi blev såklart nyfikna på hur det gick.

- Vi hade nöjda killar som blev uppmärksammade inför, under och efter matcherna. I och med att alla har enhetliga domarställ skapades en trygghet i att döma och de upplevde att de var ett bra klimat att döma i under hela turneringen. Jag tänker att om vi kan skapa bra och trygga förutsättningar för unga domare finns en större chans att de vill fortsätta utbilda sig och ta nästa karriärsteg även där. Vi gör det som en del i vår spelarutbildning (Blå Tråden), där alla från U15 och äldre ska genomgå grundläggande domarutbildning. Det blir ett mervärde och skapar även utökad spelförståelse i olika moment som de har igen i matchsituationer senare, berättar Krister Billström från IFK Skövde.

Anki Wiik, från Skövde HF fortsätter:

- Håller med Krister, tycker att det gick bra. Det är också roligt att våra föreningar gör en gemensam sak av detta. Det är ett mycket bra initiativ, att stötta och heja på domarna så att vi får fler som vill, vågar och kan. Hos oss är det tjejer mellan 14 och 16 år som kommer att få användning av de nya ställen när de ska döma matcher.

Publicerad: 2022-11-18

Senast uppdaterad: 2023-05-23

Författare: Louise Idebäck

Intressant? Dela gärna!