Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

#schysstmatch

Nu tar vi ett gemensamt grepp och skapar den miljö vi önskar genom projektet #schysstmatch.

Vi är extremt måna om att på olika sätt arbeta med miljön så att den är positiv och utvecklande. Vi behöver ständigt arbeta för att se till att spelarnas, domarnas och publikens upplevelse blir så bra som möjligt och präglas handbollens värdegrund som bygger på Fair play och gemenskap. Handboll är en fest och alla är bjudna!

Projektet #schysstmatch är ett projekt som stöds av SHF genom olika insatser som under verksamhetsåren framöver kommer att prägla handbollen i HF Väst.

Vi ser framför oss en långsiktig vision som innebär att alla som går in i en idrottshall har fått utbildning och kompetenspåfyllnad på olika sätt. Oavsett om du är spelare, domare, ledare, funktionär eller publik så har du fått en introduktion i Handbollens värdegrund och tips på hur du kan bidra till att det blir en fin miljö. Det är det vi kallar en #Schysstmatch.

Hur är matchklimatet

Att skapa ett schysst klimat runt matchen är lika viktigt som att ni är schyssta mot varandra inom laget. Inom ungdomsidrotten är det viktigt att komma ihåg att även matchen är träning. Det gäller inte bara spelarna, utan även för unga domare och för tränare, som ofta är där på ideell basis.

Publiken är också med och skapar klimatet runt matchen. Hur hejar man på ett schysst sätt? Vad kan ni i föreningen göra för att er publik stöttar spelarna på ett bra sätt?

Vi ska titta närmare på hur du kan vara med och göra matchtillfället schysstare – oavsett om du står på planen eller bredvid. Vi hoppas att ni som är tränare eller ledare i en förening ska hitta inspiration att prata om hur ni kan bidra till en schysstare sport och ta upp det på en träning, på ett föräldramöte eller på nästa föreningsmöte.

Barnens Idrott

Ett av fem barn känner för stor press från tränare, förälder eller annan vuxen. Hur kan du som vuxen stötta barn som idrottar utan att sätta för stor press?

Läs mer på din RF-SISUs stöttning på deras hemsidor för ditt distrikt >> Länk till annan webbplats.

Svenska Handbollförbundet om #schysstmatch

Fair play är handbollens signum och det är på planen, i mötet mellan lag och spelare, som vår idrottsunika karaktär framträder. Redan i matchens första anfall möts spelarna i en symbolisk gest av ett handslag, och det är just detta samspel mellan fair play och tävlingsintensitet som gör handbollen unik. Fair play är mer än respekten för spelet och motståndaren; det är ett förhållningssätt för hur vi bemöter varandra som människor.

Du som spelar i landslaget, du som är tränare eller ledare, som jobbar som kanslist, som dömer, som är publik, du som har ett styrelse- eller kommittéuppdrag, du som tränar handboll en, två, tre eller sju dagar i veckan, du som ser till att alla spelare i hela Sverige har rena matchkläder att ta på sig, du som ser till att bollarna är pumpade till varje träning, du som bakar till caféet, som kollar biljetter, som är anhörig eller förälder, du som precis har börjat spela och du som har spelat hela livet – ni är alla en del av svensk handboll.

Svensk handboll har således ett gemensamt ansvar att skapa och upprätthålla trygga miljöer, där alla känner sig välkomna och respekterade.

Läs mer om #schysstmatch från Svensk handbolls synpunkt >> Pdf, 387.7 kB.

Publicerad: 2024-06-26

Senast uppdaterad: 2024-07-01

Författare: Louise Idebäck

Intressant? Dela gärna!