Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

Hand the Ball får fler unga i rörelse i hela landet

Svenska Handbollförbundet har sedan 2020 implementerat det pedagogiska rörelsekonceptet Hand the Ball i sin ordinarie verksamhet och erbjuder det som ett stöd och hjälpmedel till föreningar som vill starta upp sociala projekt. I ett antal artiklar kommer du få ta del av den spännande resa och utveckling Hand the Ball gjort de senaste åren.

Sedan starten har handbollsföreningar utspritt i landet certifierats och bedriver egna Hand the Ball projekt i stor och liten skala utifrån egna incitament, förutsättningar och behov. Spännande nog ser även skolor Hand the Ball som ett givande koncept så även de har utbildat pedagoger och bedriver rörelseformen kontinuerligt.

Utbildningen för Hand the Ball är efterfrågad

Konceptet kvalitetssäkras genom en utbildning som engagerade handbollsledare och skolpersonal deltar på och fokus är på inkluderande rörelseaktivitet. Innehållet bygger på forskning inom motivation och pedagogik kopplat till barn och ungas rörelse samt ger deltagarna många praktiska tips på Hand the Ball övningar. Tanken är att Hand the Ball är föreningens kreativa chans till att kanske tänka utanför ”boxen” och komma ut med handbollen på nya, roliga och utmanande sätt.

Aktivitet som sprider sig runt om i landet

Efter utvärdering av 65 stycken Hand the Ball-föreningar som fått projektstöd och utbildning via Svenska Handbollförbundet (SHF) har vi nu börjat få in siffror på hur Hand the Ball-aktiviteter engagerar och arbetar för fina värden runt om i landet. SHF tillhandahåller Hand the Ball som en möjlighet och som ett stöd, men det är våra fem distriktsförbund och de lokala föreningarnas fina arbete som gör den stora skillnaden. Från stora till små föreningar aktiveras barn och unga med den gröna bollen och man hittar sina egna incitament och värden med att starta upp Hand the Ball-projekt. Vi har föreningar som arbetar för exempelvis integration, föreningssamverkan, ungt ledarskap och rekrytering. Att man hittar sina behov och syfte med konceptet tror vi är en framgångsnyckel.

Hur vi arbetar hållbart med sociala initiativ

Genom djupanalyser från 40 stycken föreningar som fick projektstöd genom Svenska Handbollförbundet 2020–2021 kan vi se att konceptet ger positiva värden till svensk handboll. Enligt denna utvärdering ser de flesta av föreningarna Hand the Ball som en del av deras verksamhet och det slutar inte efter projektavslut. Detta anser vi vara en av de mest positiva effekterna och går i linje med att varje enskild förening ska få forma sitt projekt och uppleva att de är en aktiv del av att utveckla Hand the Ball. I pdf-filen ”Djupanalys av 40 stycken Hand the Ball föreningar” >> Pdf, 1.1 MB. ser ni några exempel på hur dessa föreningar upplever effekten av konceptet och hur de använt Hand the Ball för att utveckla sin verksamhet.

Robert Wedberg, generalsekreterare på Svenska Handbollförbundet säger;
- Detta resultat ser Svenska Handbollförbundet som otroligt spännande då hållbarhet över tid är en svår del i arbetet med sociala initiativ. Men genom att den enskilda föreningen äger sin egen Hand the Ball-resa tror jag att de känner medägandeskap och en långsiktighet i sitt arbete. Gemensamt inom handbollsfamiljen försöker vi verka för barn och ungas rörelse genom den gröna bollen!

Hand the Ball i ständig utveckling och en del av VM 2023

Tanken med konceptet är att ständigt försöka hitta nya hjälpmedel och stöd till våra utbildade verksamheter för att ge kraft och motivation till fortsatt arbete. Detta görs genom löpande framtagning av nya material samt utvärdering från alla intressenter för att skapa hållbarhet i Hand the Ball. Ett exempel på detta är vår gröna låda ”Hand the Ball Challenge” med 50 stycken rörelsekort som började distribueras i början av 2022. Under 1 år har verksamheter (skolor eller föreningar) köpt in 500 lådor och 200 lådor har lämnats ut till utbildade verksamheter, alltså sammanlagt 700 lådor som inspirerar till kreativa Hand the Ball-aktiviteter.

Även lokala projekt inspirerar och bidrar till denna utveckling och här är de sociala initiativen kopplade till VM 2023 i Sverige ett fint exempel. När ett stort mästerskap såsom VM kommer till Sverige,både genom herrarnas och damernas mästerskap under 2023, används Hand the Ball som gemensamt verktyg och ett fantastiskt arbete inom social hållbarhet utförs just nu i värdstäderna.

I nästa artikel beskriver vi hur samarbetet mellan Svenska Handbollförbundet, VM-bolaget och värdstäderna ger möjlighet för våra distrikt och utvalda föreningar att bedriva Hand the Ball-aktivitet i stor skala. Ett fint exempel på hur ett stort handbollsår med två mästerskap kan stärka och skapa nya möjligheter för vårt arbete med att komma ut med vår härliga idrott!

Här kan du läsa mer om Hand the ball >> Länk till annan webbplats.

Vill din förening starta upp Hand the Ball? Ta kontakt med ditt distriktsförbund. Se kontaktuppgifter nedan.

Handbollförbundet Norr
Elenor Larsson

Handbollförbundet Öst
Anders Mattsson

Handbollförbundet Mitt
Ramon Laurén

Handbollförbundet Väst
Malin Svensson

Handbollförbundet Syd
Camilla Rohlén

Publicerad: 2023-01-11

Senast uppdaterad: 2023-07-04

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!