Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

Mattias Nords krönika: Värdet av det sunda samtalet

Mattias skriver i månadens krönika om känslor, samtal och dialog, med fokus på vikten av ett schysst matchklimat. Han betonar värdet av det sunda samtalet och hur vi tillsammans kan skapa en positiv miljö i handbollen.

Bästa handbollare.

Står vid datorn i slutet av februari och noterar att det fortfarande är ljust ute vid en tidpunkt då det helt nyligen var beckmörkt. Våren nalkas med andra ord och om man slänger sig in i tabellfrosseri bland både nationella serier och distriktsdito, så finns där ännu ett vårtecken. Jag pratar såklart om streckstrider, kampen om slutspelsplatser, jakten på säker mark och drömmar om seriesegrar. Kan det vara så att handbollens bästa tid är just nu, när varje match faktiskt handlar om något, och ett avgörande mål i slutsekunderna kan göra skillnad för hur en hel säsong ska sluta? Självklart är det inte det enskilda målet där och då som är det avgörande sett till en hel säsong, men det är ju lätt att ryckas med och känslomässigt uppleva det så. Jag älskar det och för en siffernörd som mig kan långa stunder försvinna när jag uppslukas av olika scenarier utifrån möjliga resultat i en omgång. Underbart.

Det finns mycket att älska och njuta av när det gäller idrottens kamp och de känslor den framkallar, men jag tar mig in i den här krönikans huvudämne via en annan typ av känslor. Jag ser nämligen en ökad ström av åsikter om allehanda handbollsrelaterade bitar som kommer in till mig och till HF Väst. Någonstans gillar jag att handbollen skapar känslor och jag tycker det är viktigt att vi vågar debattera. Helt nyligen hade jag en kort mailväxling med ledaren för ett lag som lyckats skapa just känslor och åsikter, och vi var rörande överens om att det är väldigt bra om vi lyckas beröra och skapa engagemang. Det som däremot, i ärlighetens namn, oroar mig en smula, är bristen på det jag kallar sunda samtal och ett bra dialogklimat.

Till vårt förbund ökar antalet ärenden som kommer in och det relaterar ibland till #schysstmatch, ibland handlar det om matchsituationer som vållat starka känslor och ibland är det ärenden via visselblåsartjänsten hos RF-SISU. Än en gång vill jag understryka att det är väldigt viktigt att vi vågar granska och debattera, och i synnerhet att vi jobbar i enlighet med idrottens starka värdegrund. Det jag i den här krönikan passar på att understryka är att det går en strikt skiljelinje mellan sådant som bryter mot lagar, regler, stadgar eller annat som har en faktabaserad tydlighet kopplad till idrott och föreningsliv, kontra det som är åsikter och uppfattningar. Handlar inkomna ärenden om någon form av regelbrott, så har ju idrotten en ganska tydlig struktur om hur och var man ska hantera det. Det är ju faktiskt allt från domaren och funktionärer som kontrollerar att en match följer tävlingsreglerna till organisationsdelar som disciplinnämnden, protestutskottet, skiljenämnden eller RIN.

När det gäller allt annat är vår uppfattning och vår grundläggande handlingsplan enkel: Det bästa för alla är om man kan prata med varandra och via ett sunt samtal på god värdegrund diskutera en uppfattning och kanske komma fram till något. Just därför är och kommer alltid vår inriktning vara att öppna upp för dialog. Man behöver inte alltid vara överens eller ha samma åsikt, men vi kan hjälpas åt att skilja på sak och person, skilja på människa och beteende, och vi kanske kan utvecklas tillsammans om vi kan lösa konflikter eller ha hetsiga samtal och debatter utan att förlora respekten för medmänniskan.

I den stora skörden av inkommande mail, samtal och visselblåsningar så tror jag att många hade kunnat hanteras mycket enklare om två personer i god ton utbytt tankar om en handbollsrelaterad upplevelse. Låt oss därför hylla värdet av det sunda samtalet, den kloka debatten, den konstruktiva feedbacken och den goda dialogen. En stor del av mitt yrkesverksamma liv har precis som tiden inom idrotten handlat om ledarskap, och där är ju god kommunikation minst sagt grundläggande. Under åren som barn- och ungdomsledare användes det enkla begreppet ”Two stars and one wish”. Helt enkelt innebar det att efter match eller träning så låg fokus på att ge två portioner beröm och sedan en portion önskan om saker att utveckla. Efter något år hade vi hamnat i ett läge där spelarna själva kom direkt efter match och ville få sin feedback. Längtan efter att få beröm och uppmärksamhet, gjorde att även förbättringsbiten slank ner på ett positivt sätt.

Jag använder det fortfarande när jag ska ha ett knivigt samtal, och det fungerar nästan alltid. Svåra samtal är aldrig roligt för vare sig mig eller den jag ska ha det med, men genom att tydligt visa att jag gillar vissa bitar men har ett starkt önskemål om utveckling på ett annat område, så stärks respekten och det är lättare att förstå att avsikten är god. Jag är säker på att det fungerar på de allra flesta och är applicerbart i många situationer.

Vid sidan av mina rader är det verkligen ett fullmatat och fint nyhetsbrev denna gång. Jag tipsar särskilt att läsa om I-Protect GO, som har potential att revolutionera vår idrott. Ett verktyg som baserats på forskning och som kommer att hjälpa spelare och ledare att ta ett helhetsgrepp om träning och utveckling. Med utgångspunkt i min förra krönika vill jag även slå ett slag för den kvinnliga TU4 som ska arrangeras. Viktigt!

Tack för att jag fick låna din uppmärksamhet en stund.

Allt gott!

Mattias Nord, Ordförande Handbollförbundet Väst

Relaterad information

Handbolllförbundet Väst har tagit fram en policy och ärendeprocess gällande incidenter vid osportsligt uppträdande runt en handbollsaktivitet. Till dokumentet >> Pdf, 258.7 kB.

Fler krönikor med Mattias Nord

Januari 2024: Om att hitta rätt belastning för våra spelare och bristen på kvinnliga tränare
December 2024: Om att skapa en kompletterande utbildningsplattform för unga spelare Länk till annan webbplats.
November 2024: Så påverkar kortsiktig vinstmentalitet handbollens framtid Länk till annan webbplats.
Oktober 2024: Vi ska komma ihåg allt som är bra samt om Sverigecupen Länk till annan webbplats.
September 2024: Vikten av #schysstmatch och långsiktig talangutveckling inom handbollen Länk till annan webbplats.
Augusti 2024: Om långsiktig utveckling och kommunikation Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2025-03-04

Senast uppdaterad: 2025-03-03

Författare: Louise Idebäck

Intressant? Dela gärna!