
Utmärkelser 2024-2025: Årets förening - HP Warta
Handbollförbundet Väst delar årligen ut utmärkelser för att hedra framstående insatser inom handbollen. En av utmärkelserna är årets förening. Priset har till ändamål att belöna förening, i Handbollförbundet Väst, som under året eller under ett antal år fört handbollen framåt genom ett hedersamt agerande.
"Årets förening" utses av Föreningsutveckling- och rekryteringskommittén i Handbollförbundet Väst. Utmärkelsen säsongen 2024-2025 går till HP Warta. Vi har pratat med Jimmy Grandin, ungdomsansvarig i HP Warta och en av de som var med och återstartade föreningen 2021.
Grattis HP Warta till utmärkelsen som Årets förening!
Vad betyder denna utmärkelse för er som förening?
Det känns ju väldigt roligt att få ett sådant erkännande från Handbollförbundet Väst. En energikick för verksamheten och en anledning att stanna upp och njuta och vara stolta över det arbete som genomförts, pågår och planeras. Det är ju en sådan otrolig konkurrens i Väst med många bra föreningar som gör ett enormt arbete, så verkligen en ära att få detta.
Hur startade arbetet under 2021 när ni valde att göra en nystart av föreningens ungdomsverksamhet?
I juni 2021 gjorde vi egentligen en omstart av hela föreningen. För då fanns det bara ett 30-tal medlemmar fördelat på ett herr- och ett damlag. Det sista ungdomslaget hade försvunnit iväg och klubben hade mer skulder än tillgångar. Så det var ju ett tufft utgångsläge. Men då var vi några nya krafter som kom in, vi såg potentialen och kavlade väl upp ärmarna och började jobba.
Vad gäller ungdomsverksamheten så gick vi ut i lokala grupper på sociala medier och sökte efter människor som var intresserade av att låta barnen testa handboll. Så bara via ett enkelt webbformulär där man kunde fylla i sina kontaktuppgifter och lite om ålder och så på barnen så fick vi nästan 100 anmälningar över en sommar. Utifrån det byggde vi våra första träningsgrupper där det i många fall var kombinerade årgångar och under första året, dvs 2021/2022 så var det endast träningar och någon enstaka träningsmatch. Vi var ju för sena på att anmäla till seriespel och i princip alla 100 (och alla som tillkom) var ju nybörjare.
Vad har varit viktigt i ert arbete till att ni är där ni är idag?
Det finns ju flera aspekter i detta. Grunden har väl varit att vi fått in personer med kunskap och engagemang. Här kan man väl lyfta fram att många som engagerar sig uttrycker att det inte bara är det "vanliga" arbetet med en förening som lockar utan de särskilda satsningar vi gör i tex Biskopsgården. Då får vi in personer som har gedigen handbollsbakgrund men som också kanske dras lite extra kring socialt ansvarstagande i lokalområdet. Så jag tänker att man kan våga testa sig fram, hitta nya vägar och försöka utveckla sin förening med både hjärna och hjärta.
Kan du nämna några siffror som visar på skillnaden mellan då och nu?
Eftersom det har varit en utveckling vi inte kunde förutspå har vi följt detta ganska noga och kan se utvecklingen såhär:
Juni 2021: 30 medlemmar
Augusti 2021: 100 medlemmar
Mars 2022: 320 medlemmar
Februari 2023: 590 medlemmar
December 2023: 800 medlemmar
Juni 2024: 1060 medlemmar
November 2024: 1300 medlemmar
Mars 2025: 1400 medlemmar
Vill du nämna något om era projekt ni genomför nu eller något projekt som varit extra viktig för er?
Där står ju vårat projekt i Biskopsgården ut. En stadsdel med liten andel barn i föreningslivet, med stora socio-ekonomiska utmaningar men också där HP Warta en gång bildades (på Ryaskolan) och fullt med oslipade diamanter, både som handbollsspelare och människor. Vi går in med full kraft och har en egen föreningslokal i området där vi har SFI, mammagympa och andra aktiviteter.
Vi erbjuder också barn och ungdomar att träna handboll med oss i olika hallar i området. Där har vi den här säsongen också tagit ett kliv framåt och erbjuder inte "bara" öppna träningar utan bygger också lag. Vi har haft lag i minihandbollen i både flickor och pojkar 7 år som deltar i sammandragen precis som alla andra lag. Flickorna, som till stor del har föräldrar med somalisk bakgrund, har tex varit både hos Heid och Baltichov medan pojkarna besökt Sävehof. Nästa säsong blir de 8 år och då fyller vi på med nya 7-åringsgrupper underifrån.
Wartaboll är ett annat projekt vi gärna lyfter fram. Vi samverkar där med Socialförvaltningen Hisingen och erbjuder alla barn och vuxna att i princip varje helg under våren komma och spela minihandboll med oss. Det skapar låga trösklar in i vår verksamhet då alla kan vara med och vi spelar "som på gården hemma förr i tiden". En slags organiserad spontanidrott. Hallen är öppen, vi har en vuxen på plats, sedan får barnen själva ansvara för att aktiviteten fungerar. Vi ser hur vi skapar sociala trådar rakt genom föreningen och vi får in nya spelare när barn i olika åldrar spelar tillsammans på ett lekfullt sätt.
Vad är er plan framöver, har ni något nytt i sikte eller mest fortsätta på den inslagna vägen?
Vi har massor av saker som fungerar bra men också mycket vi vill utveckla. Vi behöver fortsätta bygga organisation i klubben så att vi blir långsiktigt hållbara och starka. På seniorsidan har både herr- och damlag kvalat till division 1 under våren, så vi gör framsteg där. På ungdomssidan försöker vi skapa nya lag i de äldre åldersgrupperna (våra äldsta är idag 14-15 år). Och vi har en utmaning när det kommer till halltider såklart, i höst kommer vi behöva starta kanske 10 träningsgrupper på olika geografiska platser för våra 7-åringar, det kommer bli ett pusslande.
Något övrigt du vill tillägga?
Skulle vilja nämna våra breddgrupper på seniorsidan. Ifjol vann Rya div 4 på herrsidan och den här säsongen avancerade även Ryas damer. Ett gäng med 50-60 spelare totalt som nu laddar för Trim-SM senare i vår. Det är många av spelarna som är ledare eller mammor i föreningen vilket bygger stark föreningskänsla och gemenskap. Utöver det har vi också en grupp vi kallar "Boll & Fys" som är en träningsgrupp för vuxna med både gamla handbollsspelare och nybörjare i åldrar 25-55 år. Det är fysträning, funktionell rörlighet/styrka och så avslutar vi alltid med minihandboll för konditionsträningen. Det finns helt enkelt en aktivitet för alla i HP Warta.
Vi får också passa på att tacka för det varma välkomnandet i handbollsfamiljen. Det är så många som uttrycker sig positivt till att HP Warta är på väg tillbaka och att föreningen har saknats. Det känns väldigt roligt och stimulerande och samtidigt kan vi då sporra varandra till sund konkurrens och utveckling för alla vilket är bra för handbollen i Göteborg och i distriktet Väst.
Förutom äran får HP Warta 5000 kr.
Motivering till utmärkelsen
2021 saknades helt ungdomsverksamhet och i nu har Warta massor av lag i seriespel ledda av 140 ledare. Jimmy Grandin, Mats Buskas och deras kompisar har alltsedan Warta återstartades varit ovärderliga krafter i arbetet att bygga upp en fungerande och blomstrande ungdomsverksamhet. De lägger en stor energi i arbetet med att starta olika former av projekt för att introducera handboll i Biskopsgården liksom att organisera Wartas skolbesöksverksamhet och driva den ordinarie verksamheten som nu finns.
Warta är värdiga vinnare av utmärkelsen ”Årets Förening 2024-2025”.
Relaterad information
Läs mer om utmärkelser inom Handbollförbundet Väst >>
Årets handbollare - Henrik Grankvist >>
Årets ledare - Peter Sörling >>
Årets funktionär - Lennart Wadman >>
Årets domare - Martin Z Andersson och Anders Lindauer >>
Publicerad: 2025-04-07
Senast uppdaterad: 2025-04-22
Författare: Louise Idebäck