Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

ett foto på en tjej som står snett mot kameran. hon har en dunjacka på sig och glasögon samt långt blont hår.

Alma är ny DU3 domare - utbildade sig för hålla på med handboll trots skada

Inför varje säsong är det flertalet domare som tar steget från föreningsdomare till DU3-domare. En av de domare som gjorde det inför den här säsongen (23/24) är Alma Todorovac, 17, som vi har fått en pratstund med.

Alma Todorovac är spelare i Backa HKs juniorlag. För tre år sedan började hon som föreningsdomare för att tjäna lite pengar. När Alma skadade sig under förra säsongen valde hon att fokusera mer på att döma. När det även visade sig att hon missar hela den här säsongen, kände hon att hon inte ville sluta hålla på med handboll under den tiden. Då valde hon att ta steget och bli DU3-domare (distriktsdomare).

- Genom att bli distriktsdomare känner jag att jag är närmare handbollsplanen oavsett om det inte är jag som spelar, säger Alma Todorovac.

Utvecklas på många sätt

Ett ytterligare skäl till att Alma ville bli DU3-domare var för att hon tyckte att det hade blivit väldigt roligt att döma samt att hon utvecklas på många sätt.

- Det bästa med att vara domare är att träffa så många olika personligheter både barn och vuxna. Men dessutom är det att lära sig att agera snabba, vara bestämd, stå fast vid det man dömer, man lär sig ta emot kritik och ge kritik, säger Alma.

Under hösten har Alma alltså börjat döma matcher som DU3-domare. Hon tycker att det är stor skillnad mellan att döma föreningsmatcher och distriktsmatcher, men hon säger samtidigt att det är en rolig utmaning.

- Ibland blir det jobbigt men arga ledare, spelare, föräldrar men oftast så får man mer beröm än kritik, vilket är skönt, säger Alma.

Alma fortsätter på temat kring kritik och säger att hon stött på utmaningar såsom att hon dömer beslut som inte alla håller med om, samt att det är okej att inte hålla med så länge de inte agerar på ett dåligt sätt. När de har agerat på dåligt sätt så säger Alma att hon sagt ifrån och visa att det inte är okej att skrika på domare. Detta är en av de saker som gjort att hon lärt sig hantera svåra situationer bättre.

- Jag har slutat vara rädd för att blåsa det jag tycker och dessutom agerar jag mer nu när föräldrar skriker och är otrevliga än vad jag gjort tidigare, säger Alma.

Rekommenderar andra att bli DU3-domare

Alma avslutar genom att rekommendera andra att ta steget och bli DU3-domare, och skickar med några tankar till dig som funderar på att göra det.

- Jag tycker att de som gillar att döma, tycker det är lite läskigt, men även de som inte tycker det är så läskigt borde ta steget. För man lär sig otroligt mycket av det här, man lär sig inte bara handbolls regler. Man lär sig hantera svåra situationer, att fatta rätt beslut på korta stunder, att leda en grupp osv. Många egenskaper som man har väldigt mycket nytta av utanför domar rollen. Men något utav det viktigaste är att man träffar så många olika domare runt om på matcher, cuper osv. Vilket är ännu roligare för man skapar kontakter och vänner!

Funderar du på att bli domare? Läs mer om hur du blir domare på domarsidorna >>

Just nu finns det ett uppsamlingsheat/utbildning för DU3-4. Det är den 17 januari och sista dagen för anmälan är 16 januari. Till mer information >> Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2023-12-28

Senast uppdaterad: 2024-01-09

Författare: Louise Idebäck

Intressant? Dela gärna!