Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Nyköping hälsar oss välkomna till Sverigecupen

För nionde gången arrangeras Sverigecupen i Nyköping i samarbete med IFK Nyköping och Nyköpings Arenor.

Sverigecupen är en del inom Svenska handbollförbundets spelarutbildning med lag representerade från våra fem specialdistriktsförbund.

- Kul att få komma tillbaka till Nyköping och Rosvalla Arenor. Vi vill tacka IFK Nyköping och Nyköpings Arenor för ett mycket bra samarbete som skapar goda förutsättningar för att arrangera en fantastisk handbollsfest för alla inblandade, säger Kalle Andersson, som ansvarar för spelarutbildningen på Svenska Handbollförbundet.

Sverigecupen är inte bara spelarutbildning, utan även domarutbildning för våra unga, lovande domare från alla våra fem distrikt. 14 domarpar är nominerade till Sverigecupen. Under helgen kommer de utöver att döma matcher, även få mycket återkoppling och utvärderingar av våra domarmentorer på plats.

Vår samarbetspartner och lokala arrangör är IFK Nyköping, som är den största föreningen i Nyköping. De har både fotboll och handboll i sin verksamhet och är i nuläget drygt 1600 medlemmar, varav ca 900 är ungdomar, både tjejer och killar, som utövar någon eller båda idrotterna.

Peter Tholse, Stefan Antal och Tobias Johansson ingår alla i staben för IFK Nyköping. Vi tog ett snack med dem inför det kommande arrangemanget.

”Fantastiskt roligt att vi i Nyköping får återigen välkomna så många talangfulla spelare och storpublik till Rosvalla för Sverigecupen 2023! Det är nionde gången som Sverigecupen spelas i Nyköping och vi är mycket stolta över att få ha detta arrangemang hos oss!”

Hur förbereder ni er?
Vi har mycket arbete kring tillsättning av en mängd volontärer som ställer upp frivilligt under helgen, såsom filmare, kommentatorer, speakers, chaufförer, sjukvårdare, arbetsledning, kioskpersonal m fl. Planering kring boendesalar, logistikfrågor och annat som ingår i planeringen av ett stort arrangemang.

Vi har en stabil grundorganisation som vi byggt upp under flera år, föreningens kanslipersonal samt några stycken som ställer upp med sin dyrbara fritid. Allt för att vi ska kunna leverera en Sverigecup med hög kvalitet för spelare, ledare, domare, funktionärer och publik!

Vad ansvarar ni för?
Tillsammans med Nyköpings kommun och Nyköpings arenor, så har vi i IFK Nyköping ansvaret för allt runtomkring själva tävlingen Sverigecupen. Vi ordnar med boende, mat, logistiken, websändningarna, förberedelser av spelhallarna. Kontakt med lokala företag för att få med de på banan på ett stort evenemang i Nyköping, bland annat genom att skapa en marknadsyta mitt i arenan där företag får chansen att visa upp sig tillsammans med Svenska Handbollförundets samarbetspartners.

Hur många är ni som jobbar inför och under helgen?
Inför helgen är vi en stab på 3-4 personer. Under helgen så är det ca 45 personer per matchomgång (timme) som arbetar med och runt arrangemanget från IFK Nyköpings sida och lägg då till personer från Nyköpings Arenor, SHF och Nyköpings kommun.

Varje match tillsätts en speaker i arenan, en filmare och en kommentator vid webbsändningarna samt två matchfunktionärer. Det spelas ca 100 matcher vilket innebär att det finns ca 500 arbetspass bara kring matcherna en sån här helg. Till detta tillkommer sedan kioskpersonal, informationscenter, chaufförer, sjukvårdspersonal m.fl.

Vad ser ni mest framemot?
Just nu att det ska dra igång igen! Vi är supertaggade!! (Sen givetvis all bra handboll som kommer att spelas under helgen!)

Kom förbi infocentret om ni behöver någon hjälp kring arrangemanget under helgen, köp nybryggt kaffe i kioskerna eller varför inte en nygrillad hamburgare?!”

Amanda Törner på Svenska Handbollförbundet är tävlingsansvarig för Sverigecupen. Hon berättar att till årets upplaga av Sverigecupen är det 17 flicklag och 15 pojklag anmälda. Precis som tidigare är tävlingsupplägget fokuserat på att skapa förutsättningar för att samtliga spelare ska få chansen att visa upp sig inför de SHF-instruktörer som är på plats. Varje lag kommer som tidigare spela 5-7 matcher vardera.

– Vi har skruvat lite i tävlingsupplägget då många tidigare tyckte att det var svårt att förstå. I år kommer tävlingen bestå av gruppspel och efterföljande slutspel/placeringsmatcher. Förhoppningsvis bidrar det till mer tydlighet. Vi är också glada att kunna samla hela arrangemanget under samma tak, då samtliga matcher kommer spelas i Rosvalla. Den gemensamma plattformen och handbollsmanifestationen som Sverigecupen är kommer stärkas ytterligare i och med detta.

Även Nyköpings kommun ser framemot att hälsa oss välkomna. Lars Persson som är chef för Nyköpings Arenor skickar med en hälsning.

- Vi är naturligtvis väldigt stolta och glada över att Sverigecupen förläggs till Nyköping och Rosvalla för nionde gången! Under åren har vi, i mycket nära samarbete med IFK Nyköping och Svenska Handbollförbundet, utvecklat Sverigecupen till vad det är idag. Rosvalla är en unik anläggning som dessutom är väldigt lätt att få unik för varje evenemang och i Nyköping är det nära till allt. Vi gör naturligtvis allt för att både spelare, ledare och medföljande skall känna sig lite extra välkomna till Nyköping.

Sverigecupen spelas i Nyköping 10-12 november.

För att följa Sverigecupen inför och under turneringen, ladda ner appen SWE handboll där du kommer hitta senaste nytt, presentationer, intervjuer, spelprogram, vad som händer i hallarna och i Nyköping under helgen och mycket mycket mer. Appen är aktiverad och har börjat fyllas med information, så ladda ner redan nu.

Relaterad information
Till spelschemat för gruppspelet Pdf, 100.7 kB. >> Pdf, 100.7 kB.
Till alla lag- och domarpresentationerna >>
Till Sverigecupens sida >>
Se matcherna live på Handboll Play >> Länk till annan webbplats.
Till merchandisen för Sverigecupen >> Länk till annan webbplats.
Till IFK Nyköping >> Länk till annan webbplats.
Till Nyköpingsguiden >> Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2023-11-07

Senast uppdaterad: 2023-11-07

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!